Sustainable agrifood systems for a post-growth world
McGreevy, S.R., Rupprecht, C.D.D., Niles, D., Wiek, A., Carolan, M., Kallis, G., Kantamaturapoj, K., Mangnus, A., Jehlička, P., Taherzadeh, O., Sahakian, M., Chabay, I., Colby, A., Vivero-Pol, J.-L., Chaudhuri, R., Spiegelberg, M., Kobayashi, M., Balázs, B., Tsuchiya, K., Nicholls, C., Tanaka, K., Vervoort, J., Akitsu, M., Mallee, H., Ota, K., Shinkai, R., Khadse, A., Tamura, N., Abe, K., Altieri, M., Sato, Y.-I., Tachikawa, M., 2022. Sustainable agrifood systems for a post-growth world. Nature Sustainability. https://doi.org/10.1038/s41893-022-00933-5
Petr Jehlička byl součástí kolektivu, který připravil článek zdůrazňující důležitost východoevropských neformálních potravinových ekonomik pro skutečně udržitelný potravinový systém.
Udržitelné potravinové systémy jsou pro odvrácení sociálních a ekologických katastrof způsobených klimatickou krizí zásadní. Je nutné překonat růstové paradigma a redefinovat stávající interakce mezi lidmi a přírodou.
Článek přináší návrhy a příklady, jak se k udržitelné produkci potravin dostat a co to doopravdy znamená, představuje principy dostatečného množství potravy, regenerace, distribuce, commons a péče.
Tento redesign potravinového systému by měl být podpořený koordinovaným vzděláváním a výzkumem, který nereplikuje stávající diskurzy potravinové udržitelnosti, ale směřuje ke světu, který už na růst zaměřený není. Naopak hledá cesty, jak mohou procesy trvale udržitelného zemědělsko-potravinářského systému podporovat zdravé komunity.
Více informací o publikaci je možné nalézt zde. Celý text si stáhněte zde.