Chinese food self‑provisioning: key sustainability policy lessons hidden in plain sight

Jehlička, P., Ma, H., Kostelecký, T., Smith, J., 2023. Chinese food self‑provisioning: key sustainability policy lessons hidden in plain sight. Agriculture and Human Values, online first, https://doi.org/10.1007/s10460-023-10506-7.

Článek rozvíjí práci Petra Jehličky a jeho kolegů o městském samozásobitelství v čínském prostředí. Poukazuje na to, že pokrok v rámci studií udržitelnosti je možné urychlit tím, že přijmeme rozmanitější způsoby rámování udržitelnosti. Článek přináší čtyři důležitá empirická zjištění, která se týkají (i) rozšíření samozásobitelství v čínských městech, (ii) sociální rozmanitosti těch, kteří se mu věnují, (iii) jejich primárně ne-ekonomických motivací, (iv) a způsobů pěstování odpovídajících kritériím bio potravin, kterým se věnuje více než třetina městských pěstitelů. Výsledky založené na výzkumném šetření sice nemůžeme chápat jako reprezentativní pro celkovou čínskou populaci a mohou poskytnout jen obecný odhad rozšíření samozásobitelství v Číně, přesto je evidentní, že samozásobitelství se věnuje značná část čínské městské populace. 68 % respondentů pěstuje jídlo ve svých zahradách. Článek tak ukazuje, že je důležitější identifikovat a doceňovat ‚již existující udržitelnost‘ v ne-západních kontextech, než upřednostňovat západní konceptualizace udržitelnosti, které slibují udržitelné inovace v budoucnosti.