From coping strategy to hopeful everyday practice: Changing interpretations of food self‐provisioning
Daněk, P., Sovová, L., Jehlička, P., Vávra, J., Lapka, M., 2022. From coping strategy to hopeful everyday practice: Changing interpretations of food self‐provisioning. Sociologia Ruralis 62, 651–671. https://doi.org/10.1111/soru.12395
![](https://cescame.soc.cas.cz/static/pages/research-outcomes/danek-et-al-from-coping-strategy-to-hopeful-everyday-practice-changing-interpretations-of-food-self-provisioning/7135d35074-1660214620/zahradka-v-osade-stadion-policka-1920x.jpg)
Zatímco alternativní potravinové sítě se staly hlavní konceptualizací udržitelných potravinových systémů, rozsáhlé výzkumy samozásobitelství ve střední a východní Evropě získávají pozornost pouze v geopolitickém regionu, ve kterém vznikají. Článek tyto dvě oblasti výzkumu přibližuje ve dvou krocích.
Nejprve identifikuje čtyři různá rámování samozásobitelství, která se během posledních tří dekád objevila: samozásobitelství jako copingová strategie, kulturní praktika, koníček a nakonec jako zdroj dobrého jídla. Samozásobitelství je zde chápáno jako transformativní praktika, která má stále blíž k alternativním potravinovým systémům.
Následně článek zdůrazňuje, že udržitelné potravinové sítě i samozásobitelství sdílejí materiální realitu lokální produkce potravin.
Z tohoto pohledu má smysl samozásobitelství chápat jako radikálnější variantu alternativních potravinových sítí, neboť je mnohem rozšířenější, sociálně inkluzivnější a méně závislé na tržních transakcích, a tak má mnohem zásadnější environmentální i sociální dopad.
Autoři článku upozorňují na epistemologické pozadí různých rámování samozásobitelství, které má pro nakládání s potravinami reálné důsledky, a tak přispívají ke snahám o transformaci potravinových systémů.